Családunkban szokássá vált, hogy a karácsonyi vacsora főfogása mindig rántott csirkemell petrezselymes burgonyával. Persze ez nem kőbe vésett szabály, csak egy jól bevállt irányvonal. Így aztán sosem a klasszikus rántott hús kerül az asztalra, minden évben van egy kis csavar a dologban.
Egy nagy csirkemellet a Zuram feldarabolt 6 szeletre. A szeleteket lisztben megforgattam. 2 tojást kissé felvertem, és ebben is megmártottam a husikat. ( Idáig teljesen szokványos, na de innentől!)
A maradèk tojást sóztam, borsoztam, hozzákevertem 4 kanál tejet és 2 kanál olajat. 200 grammnyi kenyérbelet kis kockákra vágtam, majd a tojáshoz kevertem, hogy megszívja magát. (Néhány másodperc elég, épp csak annyi míg elkeveredik, különben túlázik és szottyos lesz.) Akár egy bundáskenyér, nem?!
A hússzeleteket tepsire fektettem, tetejükre halmoztam a tojásos kenyérkockákat, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe toltam. Húsz perc alatt gyönyörű ropogós aranybarnára sült, végén még kis extra gyanánt (ez eredetileg nem szerepelt a receptben) reszelt sajttal szórtam meg, és további 5 percet sütkéreztek.
Kommentek