Amióta elkezdtem a glutén mentes élettel kacérkodni, azóta sokkal többet sütök, mint korábban. Persze, nyilván, ez a mennyiség sem közelíti meg a gyerekkoromban tapasztalt sütemény-gyakoriságot érthető okokból, de magamhoz képest igenis több. Főleg, ha csak az utóbbi 1 évet vesszük alapul.
Amikor kiderült a diab, akkor lelkesen vágtam bele, gondoltam, itt az alkalom, most aztán végre süthetem a sok süteményt, nem lehet kifogás a család részéről, és valóban, kifogás nem is volt. A gyermek korábban sosem ette meg a süteményeket, de a diab óta ízlenek neki. Aztán ahogy egyre több, valóban diabetikus édességet találtam a boltok polcain ( félreértés ne essék, így is kb. 2 kezemen megszámolom azokat, amelyek tényleg alkalmasak fogyasztásra) , azóta a sütések el-el maradoztak.
Azzal, hogy belevágtunk a glutén elhagyásba, az édesség téma újra terítéken van. A boltban lehet kapni olyan édességet, ami glutén mentes, lehet kapni olyat, ami cukor mentes, van nagyon sok teljes kiőrlésű gabonából. Akad egy pár tk+cm, és néhány gm+cm, de olyannal, ami glutén és cukor mentes lenne, ráadásul lassan felszívódó lisztet használnának… nos én ez idáig nem találkoztam vele. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ilyen nincs is, hiszen épp, hogy egy hónapja figyelem ilyen szempontból is a kínálatot, messze van még mit tanulnom, messze nem láttam mindent.
Na de térjünk vissza a konyhámba. A múlt heti palacsintázáshoz bevásároltam fél kiló túrót, mivel a palacsintasütés kudarcba fulladt, így a túró azóta is várta sorsát a hűtőben.
Találtam egy egyszerű, kakaós kevert süti receptet, mivel piskótánál már tapasztaltam, hogy a rizsliszt jól működik, ezért gondoltam ebben az esetben sem lesz vele gond. Nem is lett, viszonylag könnyen, gyorsan finom sütit varázsolhatunk.
3 tojást, 20 dkg cukornak megfelelő édesítőt (én eritrit+stevia keverékét használtam), egy nagy tejfölt, egy deci tejszínt, egy deci olajat, 30 dkg barna rizslisztet, 2 kanál kakaót és egy fél csomag sütőport robotgéppel kikevertem, a felét a tepsibe öntöttem.
Negyed kiló túrót, 5 dkg puha vajat, 1 tojás sárgáját, pici vaníliát és 4 evőkanál cukornak megfelelő édesítőt villával kikevertem.
A kakaós tésztába kisebb túróhalmokat pöttyintettem, majd a tetejére öntöttem a kakaós massza másik felét is.
170 fokon 45 percig sütöttem, de a tűpróbával megbizonyosodhatunk arról, ha elkészült.
Miután kihűlt csak akkor szeleteljük. Érdemes utána átszedni egy zárható műanyag dobozba, vagy folpackal leborítani, és a hűtőben tárolni.
A könnyebb adagolás érdekében úgy vágtam fel, hogy egy szelet kb. 10 g szénhidrátot tartalmazzon.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: