Alya főztje

A vendégség

Az ember néha szokott vendégeket fogadni. Mi is. Nyilván szeretnénk jó benyomást kelteni, ezért, ha vendégeket várunk, szeretem kitakarítani a lakást. Úgy értem, jobban, mint egyébként.

Ha a vendégek előre jelzik az érkezési szándékukat, akkor van időm kidolgozni és végrehajtani egy akciótervet. Sajnos azonban akadnak olyan vendégek is, akik nem szólnak előre.

Ma épp így jártunk. Békésen telt a délelőttöm, tettem-vettem a szokásos menetrendben, majd délben jött a férjemtől az üzenet: vacsoraidőben jönnek a vendégek.

Hm, mit is jelent ez? Maradt pár órám, hogy rendet tegyek, kitakarítsak, bevásároljak és vacsorát főzzek. Rögtön levágtam, hogy semmi bonyolult szóba sem jöhet, minél egyszerűbb, annál jobb, és az sem baj, ha olcsó de laktató.

Ismét a rizslisztes nokedlihez nyúltam, hiszen az tényleg percek alatt kész, a legidőigényesebb része míg felforr a főzővíz.

Vettem egy darab szalonnál, kisütöttem a zsírját… Nagy részét leöntöttem róla, egyéb felhasználásra félretettem. A kifőtt nokedlit a szalonnapörcökre dobtam, meglocsoltam még pár kanál zsírral, csak hogy jobban csússzon. Alaposan elkevertem, egy pár percig hagytam még, hogy ha maradt még közte víz az elpárologjon, majd elzártam a gázt. Rádobtam a túrót is, elkevertem, kiadagoltam, majd minden adag tetejére egy jó nagy kanál tejfölt raktam.

Nem volt rá panasz, sőt. És a cukrunk sem bánta.

Közben nekiláttam egy újabb adag hajdinalisztes zsömlének, még mindig ugyanazzal a recepttel és arányokkal, mint a múltkor. 3 dolgon változtattam csupán. 1) a chia magot előre beáztattam egy kevés vízzel. Ez jó ötletnek bizonyult, az egész tészta jobban formázható lett, nem volt annyira lágy, mint múltkor. 2) olivaolaj helyett most olvadt zsírt tettem hozzá, abból, ami a szalonnából kisült. Nem tudom ez mennyiben befolyásolta a végeredményt. 3) A receptben megadott módon, most csak ötfelé adagoltam a tésztát. Valószínűleg – sőt, biztos vagyok benne – hogy a múltkor ott hibáztam nagyot, hogy a kisebb zsömiket ugyanannyi ideig sütöttem, mint a recept írta. Pedig az 5 nagy zsömlére íródott!

Sokkal jobb lett a végeredmény! Puhább, könnyebben vágható. Miután kihűlt, lefóliázva hűtőbe került mind. Egy ilyen zsömle kb. 50-55 g szénhidrát.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!