Most, hogy nem járunk naponta négyszer le a boltba csak azért, hogy az éppen megkívánt nyalánkságot beszerezzük, előfordul, hogy eluralkodnak rajtunk az édesség elvonás tünetei.
Ennek enyhítésére heti egyszer összeütök valamit, olyat, amihez nem kell (megint) vásárolni. az elmúlt két hétben kuglóf volt terítéken, most valami könnyedebbre vágytam, és szerettem volna ha gyorsan elkészül. (Nem, mintha időmből nem tellene hosszadalmasabb, aprólékosabb munkákra, inkább az az oka, hogy bár odakint néha még előfordul fagyközeli állapot, a mi konyhánkban napközben 25 fok fölött tartózkodik a hőmérő higanyszála)
Valójában ez a világ legegyszerűbb édessége, és gyakorlatilag mindenki a saját ízlésére (kamrája tartalmára) szabhatja. Az alap koncenpció 3 réteg keksz között 2 réteg krém. Nabumm.
Nálunk ezek kerültek bele:
(majdnem) egy egész csomag Korpovit keksz
fél liter tej
45 gramm étkezési keményítő (pudingpor híján)
40 gramm 5:1 édesítő (bármilyen jó, a lényeg, hogy 200 gramm cukornak legyen megfelelő)
150 gramm (kis doboz) tejföl
1 tábla (100 gramm) étcsokoládé
Ízesítésként használtam vaníliát, citromhéjat és sót.
4 dl tejet az édesítő felével feltettem melegedni. Eközben a keményítőt elkevertem a maradék édesítővel, egy csipet sóval és egy csipet citromhéjjal. A deci hideg tejjel csomómentesre kevertem, és a melegedő tejhez öntöttem. Állandó kevergetés mellett sűrű pudingot főztem belőle.
Az elkészült pugingot kétfelé osztottam, az egyik adagba egy teáskanálnyi vanília aromát kevertem, a másik adagba pedig 2 sor csokit (kb. a tábla ötöde). Miközben hűlt, többször megkevertem, egyrészt, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, és annak sem örültem volna, ha teljesen összeáll. Mikor már majdnem teljesen kihűlt, hozzákevertem a tejfölt is (fél-fél dobozzal).
Ez után következett a rétegezés.
Egy négyszögletű tálba leraktam 1 sor kekszet, eloszlattam rajta az egyik krémet. (Ez a művelet a legnehezebb, mert a krém elkenése közben a kekszek is ide-oda csúszkálnak, nem kell aggódni, a többi rétegnél már nem lesz ilyen probléma) A krémre jött egy újabb sor keksz, majd újra krém és keksz. Végezetül a maradék csokit megolvasztottam, és amennyire lehetett, egyenletesen eloszlattam a kekszréteg tetején.
Tálalásig hűtőszekrényben tartottam (legalább egy éjszaka!) ez alatt szuperül megpuhult a keksz. Szerintem. Van a családunknak egy tagja, aki szerint nem puha, hanem kemény (persze, mert a csoki megdermedt a tetején). Pedig eskü, neki is van vagy 20 foga!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: