Azt mégsem írhatom, hogy mézeskalács. Pedig lényegében az, csak méz nélkül. 🙂
Van egy jól bevált receptem, az utóbbi években mindig azt sütöm, idén a hagyományos mellett diabétesz kompatibilis formában is elkészítettem.
Hozzávalók:
-200 g finomliszt
-150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
-40 g őrölt mandula
-1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (ha az nincs, akkor őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, feketebors keveréke)
-1 púpos teáskanál szódabikarbóna
-1 löttynyi vanília aroma
-2 evőkanál nyírfacukor
-1 evőkanál víz
-10 szem édesítő
-3 tojás
A sütés napján szükséges lesz még
-1 tojás sárgája
-1 löttynyi tej
-ízlés szerinti magvak a díszítéshez
A liszteket, a mandulát, fűszert és a szódabikarbónát egy tálban összekevertem.
Az evőkanál vízben feloldottam az édesítőt, aromát és a nyírfacukrot. A tojásokkal együtt a liszthez adtam, majd alaposan összegyúrtam.
Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben pihentettem. Erre érdemes több időt szánni, de minimum egy éjszakát! (nálam általában 2-3 napot érlelődik a tészta)
Sütés napján felhasználás előtt 1-2 órával kiveszem a hűtőből, és hagyom szobahőn puhulni a tésztát. Így is felér egy súlyzós edzéssel a tészta nyújtása!
4 mm vastagságúra nyújtom, kiszúrom, tej és tojássárgája keverékével lekenem. Én ez alkalommal hópelyheket készítettem, mandulával és kókusszal díszítettem. Akinek van kuktája, az ennél a műveletnél befoghatja.
A sütőt alul-felül sütés funkcióban 150 °C-ra melegítettem, 10 perc alatt megsülnek.
Ebből a mennyiségből 30 darab hópehely készült. Egy darab kb. 8,5 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: