Alya főztje

Molnárpuszedli

Régóta szerettem volna kipróbálni, most, hogy végre megtettem nem is értem miért halogattam. Nagyon finom, nagyon illatos, önmagában vagy egy bögre tea, kávé mellé is ideális. Az eredeti recept szerint csokiba kellett  volna mártani, szerintem anélkül is tökéletes.

Első lépésben egy nagy serpenyőben 100 gramm vajat megolvasztottam, majd beleszórtam negyed kiló zabpelyhet. Állandó kevergetés mellett 5-10 perc alatt illatosra sütöttem, majd hozzákevertem 80 g porcukort és egy zacskónyi vaníliáscukrot. Kár, hogy blogon keresztül nem terjednek az illatok, mert ez valami fantasztikus! Gyermekemet, aki egyébként nem egy nagy sütirajongó, sikerült is kicsalogatnom a konyhába, kérdezte is, hogy “mi ez a finom szagó?” 🙂 

IMG_20160301_123538

Mikor a cukor elolvadt, levettem a tűzről, és egy nagy tálba szórtam át. 

Időnként átkeverve megvártam, amíg kihűlt. Közben kimértem a többi száraz hozzávalót: 80 gramm finomlisztet, fél csomag sütőport, két evőkanálnyi mazsolát és 50 gramm finomra darált diót.

Mikor a zabpehely teljesen kihűlt, megpróbáltam nem megenni az összeset, csak úgy.  Bevallom, ez volt a legnehezebb 🙂 Miután sikeresen tűrtőztettem magam, hozzákevertem a száraz hozzávalókat. 2 egész tojást villával felvertem, azt is a többi hozzávalóhoz öntöttem. Alaposan összekevertem.

IMG_20160301_123356

Úgy tapasztaltam, érdemes néhány percig állni hagyni, akkor könnyebb vele dolgozni. Nedves kézzel kis halmokat rajtam a tepsire. Nem kell nagy távolságot hagyni köztük, nem másznak el 🙂

160 fokra előmelegített sütőben sütöttem. A receptem nem írt sütési időt, így 10 perc után kivettem, de úgy ítéltem, hogy még nem sült meg eléggé, ezért még további 5 percre visszatettem. Ez viszont már némelyik sütinek túl sok volt, a felső tepsiben lévők igen csak “szolimacák” lettek.  Következő körben 12 percig hagytam sülni a sütiket, ezek már jól sikerültek. 

IMG_20160301_123633

Balról jobbra: alsó tepsi 15 perc, felső tepsi 15 perc, 12 perc

A sötétre sült példányok íze kissé “füstös” de még így is élvezhető:) 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!